Saw Alonzo

Jag föddes för länge sedan i Orbetello, en kuststad i södra Toscana, men min halvsekellånga vistelse i Sverige har gjort mig till en salig blandning av italienskt vemod och svensk livsglädje som de flesta har svårt att finna sig i.

Jag kom till Sverige första gången 1957 för att bevaka folkomröstningen om ATP och sedan dess har jag skrivit otaliga artiklar för stora italienska dagstidningar som Corriere della Sera, och La Stampa.

Under dessa år – min stora lättja till trots – har jag knåpat ihop nio romaner och tre diktsamlingar, alla utgivna i Italien hos kända förläggare. De handlade om politik, kärlek, krig och den undre världen och renderade mig många lovord och omnämningar, men skralt med pengar. En av dessa böcker, en s.k. psykologisk thriller med titeln Räddad från livet, finns för övrigt att läsa på svenska i översättning av Gun Hägglund. Själv har jag översatt flera svenska författare till italienska och hade glädjen att föra många givande samtal med Harry Martinson då jag höll på med översättningen av hans Vägen till Klockrike.

Jag målar också, i olja, akryl och akvarell, och håller akvarellkurser för svenska elever både på Italienska Kulturinstitutet och i Italien (Toscana och Sicilien). Där passar jag på att besöka museer, gallerior och kyrkor, men framför allt präktiga vingårdar där jag njuter av lokala delikatesser och dricker utsökta viner.

Francesco Saverio (Saw) Alonzo


Saw Alonzos webbplats


Varukorg

Till kassan

Sök

Sök på ISBN, författarnamn eller boktitel.

Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress så får du vårt nyhetsbrev!

Topplistan